SFS OPLATE
Pretraga
Close this search box.

Mobilne ograde – bezbednost, sigurnost i nesmetan rad u i van gradilišta

Mobilne ograde

Privremene ili mobilne ograde obezbeđuju sigurnost i nesmetanu organizaciju na gradilištima i javnim događajima. U zavisnosti od izbora i postavljanja, osim povećanja efikasnosti unutar i oko ograđenog prostora i pružanja bezbednosti kako sa jedne tako i sa druge strane ograde, mogu dodatno poslužiti i u promotivne i/ili informativne svrhe.

Zahvaljujući raznovrsnosti u dizajnu i materijalima prilagodljive su različitim podlogama, uslovima i potrebama, a u daljem tekstu saznajte koji tipovi mobilnih ograda postoje, kako se primenjuju i postavljaju, kao i savete za izbor najadekvatnijeg rešenja kada se radi o gradilišnim mobilnim ogradama.

Kratak pregled tipova mobilnih ograda

U ponudi se mogu naći:

  • Panelne ograde – čvrste i izdržljive, idealne za gradilišta i industrijske zone;
  • Lagane barijere – koriste se za događaje, festivale i javne skupove;
  • Ograde za kontrolu gužve – dizajnirane da upravljaju protokom ljudi, koriste se na sportskim događajima ili koncertima;
  • Zaštitne barijere – bezbednost na mestima kao što su škole ili radne zone;
  • Dekorativne ograde – koriste se za privremeno ograđivanje prostora (bašte ili terase restorana).

Kao što se da videti, svaki tip mobilnih ograda ima svoju specifičnu primenu i dizajniran je da zadovolji različite potrebe bezbednosti, estetike i funkcionalnosti.

U daljem tekstu fokus će biti na gradilišnim mobilnim ogradama, a ovde možete naći koje tipove imamo u ponudi.

Na gradilištu mobilne ograde omogućavaju brzo i efikasno preoblikovanje prostora, štiteći radnike i prolaznike od potencijalnih opasnosti. Sve češće vidimo da se biraju tako da se njima privremeno zakloni i takoreći ulepša prostor oko gradilišta dok traju radovi.

Uobičajene boje su svetlo sive, bele, žute, zelene, ponekad se postavljaju i sa reflektujućim trakama za bolju vidljivost na mestima gde je to neophodno.

Paneli za mobilne ograde
Žičani paneli za mobilne ograde kompanije SFS OPLATE

Mobilne ograde na gradilištu

Mobilne ograde za gradilišta su dizajnirane da budu čvrste, stabilne i izdržljive kako bi podnele teške uslove rada i obezbedile adekvatnu zaštitu. Obično su napravljene od čelika ili aluminijuma. Lako se postavljaju i premeštaju i prilaghodljive su različitim terenima.

Čine ih konektorima međusobno povezani paneli koji se brzo montiraju i demontiraju i postolja u vidu betonskih blokova ili PVC stopa. Dodatna stabilnost postiže se sztabilizatorima. Osim panela mogu da imaju i kapije za prolaz ljudi i vozila.

Puni ili netransparentni paneli su čvrsti i ne dozvoljavaju prolazak svetlosti ili pogleda, pružajući maksimalnu privatnost i sigurnost. Idealni su za visoko rizične radne zone, sprečavaju prašinu i otpatke da se šire izvan gradilišta. Standarne dimenzije su 350x200cm.

Žičani paneli su dimenzija 200-350x200cm a se sastoje od čvrste žičane mreže koja može biti različitih dimenzija 37×300, 37×150, 90×300, 100×250, 50x250cm. Ove ograde pogodne za gradilišta koja zahtevaju srednji nivo sigurnosti.

Transparentni paneli se kod nas ređe koriste. Napravljeni su od polikarbonata ili sličnih materijala, omogućavaju vidljivost kroz ogradu dok i dalje pružaju fizičku barijeru. Koriste se kada je potrebna vizuelna povezanost sa okolinom ili iz bezbednosnih razloga.

Kod nas se najčešće koriste puni ili žičani paneli.

Karakteristike mobilnih ograda

Zahvaljujući izuzetnoj fleksibilnosti i prilagodljivosti mobilne ograde pružaju efikasnu zaštitu i sigurnost na radu. Lako se, jednostavno i brzo montiraju i demontiraju, pa štede vreme, što ih čini ekonomičnim rešenjem za privremene potrebe.

Betonske stope za mobilne ograde
Betonske stope

Regulativa

U Srbiji, regulativa koja se odnosi na mobilne ograde na gradilištima detaljno je opisana u Pravilniku o bezbednosti i zdravlju na radu na privremenim ili pokretnim gradilištima (“Službeni glasnik RS”, br. 14/2009, 95/2010 i 98/2018).

Ovaj pravilnik nalaže mere za obezbeđivanje gradilišta, radnika, opreme i mašina gde će se izvoditi betonski radovi

Kako izabrati mobilnu ogradu

Kada birate mobilne ograde za gradilišta savetujemo da se konsultujete sa dobavljačima mobilnih ograda kako biste dobili dodatne informacije o najnovijim proizvodima i tehnologijama koje bi mogle biti korisne za vaše gradilište.

Treba razmisliti i o tome da li kupujete ili iznajmljujete ograde na šta utiče budžet koji imate na raspolaganju, ali i potrebe samog gradilišta odnosno koliko dugo će se izvoditi radovi, veličina gradilišta, broj projaketa koji imate.

Kako se održavaju mobilne ograde

Održavanje mobilnih ograda uključuje redovno čišćenje, proveru, zaštitu i pravilno skladištenje.

Ograde moraju redovno da se čiste od prljavštine, prašine i ostataka, a kada se postave neophodno je proveravati da li su svi delovi ograde čvrsto spojeni i da nema oštećenja koja bi mogla uticati na stabilnost.

Ako su ograde napravljene od metala, treba ih zaštititi od korozije primenom odgovarajućih premaza ili farbanjem, a ako imaju pokretne delove kao što su šarke ili vrata mora da se radi lagano podmazivanje pokretnih delova.

Kada se mobilne ograde ne koriste, treba ih skladištiti na suvom i sigurnom mestu kako bi se izbegla dodatna oštećenja.

Zaključak

Mobilne ograde služe da osiguraju bezbednost i efikasnost na gradilištima i javnim događajima. Panelnog su tipa i prilagođavaju se različitim potrebama i uslovima rada.

Puni paneli pružaju privatnost i sprečavaju širenje prašine, dok žičani paneli nude srednji nivo sigurnosti uz očuvanje vidljivosti.

Pravilnim izborom i postavljanjem mobilnih ograda, gradilišta postaju sigurnija i organizovanija, što doprinosi nesmetanom toku radova i zaštiti svih uključenih strana.

Pogledajte našu ponudu mobilnih ograda.