SFS OPLATE
Pretraga
Close this search box.

Šalovanje: Pribor kao ključna karika

Šalovanje

Uspešan projekat počinje čvrstim temeljima – doslovno i figurativno, a jedan od prvih koraka u njihovoj izradi jeste šalovanje. Verovatno vam je poznat izraz, ali ćemo u nastavku da objasnimo detaljnije šta je, kako se izvodi i koji pribor se koristi kako bi proces šalovanja bio što efikasniji.

Šta je zapravo šalovanje?

Ukratko, šalovanje je proces postavljanja oplate. Dakle, postavljanje privremenih ili trajnih kalupa u koje se uliva beton (dok ne očvrsne) da bi se dobio željeni oblik konstrukcije koje podrazumeva montiranje noseće konstrukcije i oplatnih ravni koje će dati željeni oblik betonu.

Ovaj proces je nezaobilazan korak kako bi se radile armiranobetonske i betonske konstrukcije, bilo da govorimo o temeljima, zidovima, stubovima, različitim konstruktivnim elementima.

Efikasno šalovanje počinje planiranjem

Planiranje je ključno i pre nego što se počne šalovanje važno je imati plan predviđen projektom oplate i razumeti specifičnosti samog projekta koji se izvodi. To uključuje izbor odgovarajućeg materijala,  elemenata i pribora za postavljanje oplate za šalovanje, razumevanje opterećenja i pravilno dimenzionisanje elemenata.

Tu je i pitanje izbora materijala za oplate koje može značajno uticati na kvalitet konačne konstrukcije, ali i efikasnost samog šalovanja i izrade AB konstrukcije.

Precizna montaža oplate ključna je za postizanje željenih oblika i dimenzija, što pak zahteva praćenje projektnih specifikacija i upotrebu adekvatnog pribora.

Bezbednost na radu treba da je uvek na prvom mestu što podrazumeva bezbednost radnika koji izvode šalovanje, kao i osiguravanje pravilnog postavljanja svih komponenti.

Da bi oplate zadržale svoj kvalitet i funkcionalnost, neophodno je redovno ih održavati. To podrazumeva čišćenje, zaštitu od korozije i proveru integriteta materijala.

Pribor za šalovanje

Pribor za šalovanje olakšava proces šalovanja i povećava bezbednost na radu, optimizuje vreme izvođenja radova i smanjuje troškove.

Pribor za šalovanje uključuje različite komponente koje omogućavaju montiranje, stabilizaciju i demontažu oplata.

Osim oplatnih površina ili ravni (daske za šalovanje, blažujke, žuta oplata…), nosača, sidra, spojnica i skela, koristi se i dodatni pribor.

Distanceri / Žileti za šalovaje

Distanceri ili žileti za šalovanje neophodni su za održavanje konstantne debljine betonskog zida ili ploče. Naša ponuda uključuje distancere ili žilete za žutu oplatu 27mm i 21mm, što omogućava precizno postavljanje oplata i osigurava uniformnost izlivenog betona.

Kravate / Maše

Kravate ili maše su veznici – elementi koji se koriste za spajanje i fiksiranje oplata, obezbeđujući njihovu stabilnost tokom izlivanja betona. SFS OPLATE nude kravate različitih dužina – 50cm, 100cm i 150cm, omogućavajući fleksibilnost i prilagođavanje potrebama specifičnih projekata.

Vinkla za stubove

Vinkla za stubove omogućava formiranje pravougaonih ili kvadratnih stubova sa visokom preciznošću. Naš asortiman uključuje vinkle od 15cm do 45cm, što pruža mogućnost izrade stubova različitih dimenzija sa izuzetnom lakoćom i efikasnošću.

Klinovi

Klinovi su osnovni alat za fiksiranje i prilagođavanje pozicije oplata za šalovanje. Oni omogućavaju brzo i lako podešavanje, što je ključno za održavanje preciznosti tokom celog procesa šalovanja.

Žabice za šalovanje

Žabice za šalovanje koriste se za spajanje i osiguranje oplatnih ploča. Zahvaljujući svom jednostavnom mehanizmu za zaključavanje, žabice olakšavaju montažu i demontažu oplata, što značajno smanjuje vreme potrebno za izvođenje radova.

Glave za podupirače

Glave za podupirače omogućavaju stabilno i sigurno postavljanje podupirača, koji su neophodni za podržavanje oplata pri izlivanju betona. SFS OPLATE nude glave koje su kompatibilne sa različitim tipovima podupirača, osiguravajući visoku fleksibilnost i adaptabilnost.

Tronošci

Tronošci se koriste za stabilizaciju podupirača, posebno u situacijama kada se rade veće visine ili kada je potrebna dodatna podrška. Oni pružaju čvrstu osnovu za podupirače, garantujući sigurnost i stabilnost tokom izlivanja betona.

Navojne šipke i matice

Navojne šipke i matice su ključne za povezivanje i fiksiranje različitih elemenata šalovanja. SFS OPLATE nude različite dimenzije navojnih šipki i matica, omogućavaju fino podešavanje i prilagođavanje strukture oplate tokom izgradnje.

Šta je potrebno za efikasno i kvalitetno šalovanje?

Projektovanje, planiranje, sigurnost i bezbednost osnova su svakog procesa tokom izgradnje pa i šalovanja. Da bi bilo uspešno, važno je poznavanje i razumevanje projekta i izbor odgovarajućeg materijala i elemenata oplate, ali i pribora za šalovanje koji uključuje žabice, vinkle, kravate, klinove.

Bez pribora čija je uloga da omogući stabilnost i održivost oblika oplate, nemoguće je postići željene oblike konstrukcija.

Za više detalja pogledajte našu ponudu pribora.