SFS OPLATE
Pretraga
Close this search box.

Ramovska skela: Delovi, namena i prodaja

Ramovske skele

Ramovska skela je najčešći tip skela s obzirom da se koriste za različite vrste radova u građevinarstvu poput izgradnje i renoviranja objekata, radova na fasadama, na tornjevima, kod postavljanja krovova. 

Generalno, koriste se većinom u industrijskim i komercijalnim projektima. Dizajnirane su tako da budu siguran i pristupačan radni prostor koji može da izdrži težinu radnika, alata i materijala.

Noseća konstrukcija ramovskih skela je jednostavna, sastavljena od okvirnih elemenata koji se spajaju u čvorovima. Dakle, montaža i demontaža im je brza i laka, mogu da se koriste više puta, a odlikuje ih velika sigurnost, stabilnost, bezbednost i prilagodljivost.

Cena ramovske skele takođe igra značajnu ulogu u građevinskim projektima, jer direktno utiče na ukupni budžet i isplativost projekta, balansirajući između troškova i kvaliteta potrebnog za uspeh projekta.

Odabir ekonomičnog rešenja koje zadovoljava sve standarde kvaliteta ključan je za uspešnost i finansijsku efikasnost građevinskih projekata.

Zbog svega toga su i najčešće viđene skele na gradilištima danas.

Šta je ramovska skela?

Ramovske skele su skele koje se sastoje od predmontiranih metalnih okvira koji se spajaju pomoću poprečnih i uzdužnih veza. Projektovane su poštujući geometrijsku simetriju i zahvaljujući sistemima zaključavanja stabilne su i bezbede za upotrebu. Konstrukcija im je ergonomska, jednostavna, ali i fleksibilna i prilagodljiva.

Ova vrsta spada u modularne skele, što znači da se sastoji od standardizovanih delova koji se mogu ponovo koristiti i lako kombinovati.

Kod nas u ponudi možete naći ramovske fasadne skele, uz stručne konsultacije i izradu projekata.

Ramovska skela i njeni delovi

Ramovske skele su modularne sa preddefinisanim okvirima koji čine noseću konstrukciju. Ovi okvirni elementi spajaju se u čvorovima.

Elementi od kojih se sastoji ovaj tip skela:

 • Predmontirani ramovi;
 • horizontale i dijagonale;
 • parapeti – elementi ograde;
 • osigurači;
 • radne površine sa i bez otvora;
 • točkovi i stope;
 • merdevine (lestve);
 • kuke za ankerisanje skele.

Konstrukcija ramovske skele

Noseću konstrukciju čine:

 • Vertikalni predmontirani okviri koji se pojedinačno povezuju u podužnom pravcu horizontalnim okvirima ili prostornim sklopovima koji stoji upravno na fasadu, zid objekta. Noseći elementi okvira su cevasti štapovi odnosno međusobno zavarene cevi sa ojačanjima u uglovima;
 • Horizontalni okviri sa radnim platformama za kretanje radnika i odlaganje i prenos alata i materijala. Ispuna radne platforme su ređe patosnice (podovi) od drveta, ili češće perforirani metalni lim. Ovi elementi dodatno ukrućuju skelu čineći je potpuno stabilnom i pristupačnom za rad;
 • Kosnici za ukrućenje koji se vezuju za vertikalne ramove. Nekad mogu biti sastavni deo prostornog vertikalnog sklopa odnosno već montirani.

Osim noseće konstrukcije skela, ramovske skele imaju i opremu koju čine zaštitne ograde, merdevine za povezivanje spratova skele po visini, nadstrešnice za zaštitu prolaznika ispod skele i ankerni sistem za povezivanje sa objektom.

Upotreba ramovske skele

Naveli smo da ramovske skele imaju široku upotrebu u komercijalnim i industrijskim projektima pružajući stabilnu platformu za siguran rad na visini pri izgradnji i sanaciji objekata. Njihova prilagodljivost omogućava upotrebu i u uskim prostorima, kao i na neravnim terenima.

Montaža i demontaža ramovskih skela čini ih ekonomičnim zbog manjeg broja radnih sati potrebnih za njihovo postavljanje, ali i njihova modularnost omogućava ponovnu upotrebu u različitim projektima.

Često se mešaju sa cevastim skelama, ali u odnosu na njih nude prednosti u pogledu brzine montaže, ekonomičnosti, stabilnosti i sigurnosti. Dakle manje vremena je potrebno za montažu nego kod cevstaih skela, manje troškova radne snage za njihovo postavljanje, stabilnost i sigurnost ne zavise od iskustva majstora koji ih postavljaju jer to omogućava sam sistem ramovskih skela.

One su veoma prilagodljive zahvaljujući svojoj modularnoj konstrukciji. Jedino ograničenje je kada su  potrebna precizna prilagođavanja obliku i dimenzijama objekta jer imaju preddefinisane dimenzije okvira.

Zašto se ramovska skela najčešće koristi na gradilištima?

Sigurnost, laka, brza, efikasna i ekonomična montaža i demontaža, prilagodljivost i fleksibilnost, višekratna upotreba. Sve su to reči koje opisuju ovu vrstu skela.

Noseća konstrukcija im se sastoji od predmontažnih vertikalnih ramova, spojenih horizontalnim ramovima odnosno radnim platformama i ukrućenim dijagonalama, uz prateće elemente ograde, merdevine (lestve), nadstrešnice i ankere za povezivanje sa građevinom.

Ramovske skele nude izvanredan odnos cena-kvalitet, pružajući visoku stabilnost, sigurnost i fleksibilnost po pristupačnim cenama za sve vrste građevinskih projekata.

Sve to ih čini jednim od najboljih izbora kada su u pitanju skele za većinu građevinskih projekata.

Ramovi i podovi skela u našem skladištu
Ramovi i podovi skela u našem skladištu

Prodaja nove i polovne ramovske skele

SFS OPLATE nudi širok asortiman ramovskih skela, bilo da je reč o novim ili polovnim modelima, po pristupačnim cenama. Kod nas u ponudi je prodaja nove ramovske skele, ali i prodaja polovne ramovske skele. Obe opcije nude izvrsnu vrednost i pouzdanost za vaše gradilište.

Naše nove skele su idealne za sve vrste projekata, obezbeđujući sigurnost i efikasnost. Za one sa ograničenim budžetom, naša prodaja polovne ramovske skele pruža ekonomičnu alternativu bez kompromisa u kvalitetu. Svaka polovna skela je rigorozno proverena i servisirana da osigura maksimalnu pouzdanost.

Cena ramovske skele je kod nas transparentna, što znači da dobijate najbolju moguću ponudu bez skrivenih troškova. Bez obzira na vaše potrebe i budžet, naš tim je spreman da vam pomogne da izaberete pravu opciju.

Za više informacija o ponudi ramovskih skela na prodaju ili iznajmljivanje, možete da nas kontaktirate.