SFS OPLATE
Pretraga
Close this search box.

Fasadne skele u građevinarstvu

Fasadna skela

Kada se kaže skela većina ljudi pomisli na fasadne skele s obzirom da su neizostavni deo većine današnjih gradilišta. U suštini bez njih izgradnja ne bi bila moguća ili bar tako efikasna s obzirom da se brzo postavljaju i uklanjaju.

Fasadne skele omogućavaju radnicima da pristupe višim delovima objekta i obezbeđuju sigurnost pri radu na visini. Lake su za montažu i demontažu, lagane konstrukcije što olakšava transport i manipulaciju.

Na sajtu pogledajte našu ponudu skela na prodaju ili iznajmljivanje, a u nastavku pročitajte koja je uloga fasadnih skela, njihove karakteristike i primena u građevinskoj industriji.

Šta su fasadne skele?

Fasadne skele su najčešće cevaste ili ramovske skele čija konstrukcija je od metala. Postavljaju se duž fasade objekata kako bi omogućile pristup i rad na visini bilo da se radi fasada, izgradnja ili sanacija.

Izbor između cevastih i ramovskih skela zavisi od specifičnih potreba projekta, uključujući teren, vrstu radova koji se izvode, i potrebu za fleksibilnošću u prilagođavanju.

Cevaste skele su bolje za kompleksne projekte i neravne terene, dok su ramovske skele pogodnije za projekte koji zahtevaju brzu montažu i demontažu, te su u tom smislu često u prednosti. Sastoje se od vertikalnih stubova, vodoravnih greda i platformi za radnike.

Česta je greška da se mobilne skele nazivaju fasadnim kada se koriste za radove na spoljnim zidovima manjih objekata gde se ne montira ramovska skela. Na našem blogu pročitajte više o različitim vrstama skela.

Primena fasadnih skela

Fasadne skele su neophodne prilikom izgradnje visokih zgrada kako bi omogućile radnicima da sigurno rade na svim delovima objekta. Primena fasadnih skela je široka i obuhvata različite vrste građevinskih radova.

Sam naziv potiče od činjenice da se formiraju na spoljnom-fasadnom zidu jer se na njima najčešće rade fasaderski radovi, popravka i održavanje, zidarski i ostali građevinski radovi na objektu.

One omogućavaju pristup celoj fasadi zgrade i radi čišćenja, farbanja ili postavljanja fasadnih materijala. Zahvaljujući njima radnici mogu lako pristupiti delovima objekata koji zahtevaju popravke ili redovno održavanje, kao što su zamena prozora ili popravka fasadnih elemenata.

Fasadne skele

Karakteristike fasadnih skela

Pristup i bezbednost

Omogućavaju radnicima da pristupe svim delovima fasade, čak i na velikim visinama. Bez njih, radovi na fasadi bili bi gotovo nemogući. Osim toga, kao što smo pomenuli, dobro postavljene skele pružaju sigurno radno okruženje, smanjujući rizik od padova i povreda.

Kvalitetno izrađen projekat fasadne skele i pravilno postavljene fasadne skele smanjuju rizik od povreda i nesreća na radu.

Brza montaža i demontaža

Postavljanje fasadne skele je brzo i efikasno. Jedan radnik može dnevno postaviti sam i do 250m2 fasadne skele koje mi imamo u ponudi.

Dakle, za porodičnu kuću, skela se može postaviti za samo nekoliko sati. To znači da se radovi mogu započeti gotovo odmah, bez gubljenja vremena. Nakon završetka projekta, fasadne skele se lako demontiraju i uklanjaju sa objekta.

Podrška za materijale

Fasadne skele nisu samo za radnike. One takođe služe kao nosači za materijale poput opeke, maltera i alata. Ovo olakšava rad i ubrzava proces izgradnje ili renoviranja.

Prilagodljivost

Mogu se prilagoditi različitim oblicima i veličinama zgrada što omogućava fleksibilnost i brzu montažu.

Kvalitetna konstrukcija

Fasadne skele izrađuju se od visokokvalitetnih materijala što garantuje njihovu čvrstoću i dugotrajnost.

Zaključak

Fasadne skele su neophodan deo svakog građevinskog projekta, omogućavajući pristup visokim delovima zgrade i obezbeđujući siguran rad na visini za radnike.

Kada birate dobavljača, važno je odabrati pouzdanog partnera koji garantuje kvalitet, sigurnost i profesionalnost, zato nas kontaktirajte.